Kecskeméti Judo Club

Sportszervezet neve: Kecskeméti Judo Club


Sportszervezet székhelye: 6044 Kecskemét, Szarkás 245/1.

 

Sportszervezet elnöke: Nagysolymosi Sándor

 

Sportszervezeti elnök telefonszáma: 30/958-0531

 

Sportszervezeti elnök e-mail címe: sojkajudo@gmail.com


Sportszervezet weboldala: www.kjc.hu

 

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009192355041&fref=ts

 

Sportszervezet története: A Kecskeméti Dózsa berkein belül kezdődött a rendszeres judo oktatás, Adamik Ferenc testnevelő tanár révén. Az első magyar válogatott versenyző Bodor Antal volt. Az első magyar és egyben kecskeméti világbajnoki helyezett versenyző Pulai János, aki 1971-ben Ludwigshafenben V. helyezést ért el. 1975-ben Kiss Endre Bécsben ismételt, szintén ötödik lett. Ő volt az első kecskeméti éremszerző 1979-ben Brüsszelben, bronz az Európa-bajnokságon. 1980-ban Kincses Tibor révén Moszkvában megszületett az első olimpiai medál, egy bronz. Edzője Varga András a korszak jellegzetes alakja a Magyar Judoért Érdemérem arany fokozatát kapta munkássága elismeréseként. 1981 és 1985 között Nagysolymosi Sándor és az E. Kovács testvérek, János és Károly voltak a sportág kecskeméti "esernyőtartói". Nagysolymosi 1981-ben az első kecskeméti, aki világversenyen döntőbe került, Eb-ezüstérmes lett. E. Kovács János és Nagysolymosi Sándor begyűjtöttek egy-egy világbajnoki bronzérmet is. 1983-ban Nagysolymosi tagja volt a csapat Európa-bajnok magyar válogatottnak. E. Kovács János még egy Eb ötödik hellyel gazdagította sikereinek számát. 1985-ben Kobe-ban (Japán) Nagysolymosi az első Universiade-érmes volt egy bronzzal. 1986-tól új generáció jelentkezett. Az első fecske Deák Ferenc, junior Európa-bajnokság első helyezettjeként robbant be a köztudatba. Deák Ferenc a mai napig aktívan edz, szenior Eb-, vb helyezésekkel gazdagítva érmeinek számát. Zsoldos Zsolt a következő zászlóvivő, junior Eb-ezüst után felnőtt Eb-ezüstérem és bronzérem jelzik sikereinek útját. A rendszerváltást megsínylette a sport. 1989 és 1992 között a sporttámogatás szinte a nullára csökkent. A Kecskeméti Sport Club összeomlott és az itt működő szakosztályok önállósultak.

Megalakul a Kecskeméti Judo Club, mint jogutód. 1993-tól 2001-ig nincs számottevő nemzetközi eredmény. Ebben a helyzetben érkezett Somogyi Endre, aki klubelnökként és fő támogatóként zászlajára sportszakmai célokat tűzött és azokat meg is valósította. 2002-ben végre új csillag született: Ungvári Miklós Eb-aranyat hozott haza. Ebben az időszakban Bíró Tamás a Ceglédről szerződtetett fiatal edző új lendületet adott a kecskeméti judonak. 2005-től 2008-ig Ungvári sikerszériája mellett feltűnt Perge Ilona, aki kétszeres U23 Eb-bronzérmes lett, Majer Tibor pedig junior Eb-bronzot hozott haza, míg Ungvári Miklós ez idő alatt Eb-ezüstöt, vb-bronzérmeket (2005, 2007) gyűjtött be és ezzel 2004-től napjainkig a legeredményesebb kecskeméti judóssá érett. 2004-től újra Nagysolymosi Sándor irányította a szakmai munkát. 2008 végére a világgazdasági válság hatására további megszorítások sújtották a sportágat, aminek következtében a judo működtetése és az elnökség munkája szinte kilátástalanná vált, így az elnökség nagy része lemondott. A 2009-es év költségvetése tragikus volt, a szakmai munka vergődés volt a klub számára. Ungvári a pénzhiány miatt az MTK-ba igazolt, Perge hivatásos katonának állt be. Majer visszaigazolt Ceglédre. Következett a 2008-2009, amikor is felállt a ma is regnáló új elnökség, megújult lendülettel és új célokkal. A klub vezetése az alapoktól kezdte, öt szakemberrel építi az utánpótlást. Nemzetközi szintű felnőtt versenyző egy maradt, Ifj. Nagysolymosi Sándor, aki a legnehezebb, a királykategóriában jelenleg az első 20 között tanyázik a világranglistán.

 

Sportszervezet jövője: A judo sport népszerűsítése Kecskeméten. Minél több fiatal és akár idősebb bevonása, hogy a dzsúdón keresztül rendszeres testmozgással őrizzék egészségüket. A szakmai hátteret több évtizedes múlttal, edzői végzettséggel és tapasztalattal rendelkező edzők biztosítják: Barcsik László, Kerekes Sándor, Kiss Endre, Nagysolymosi Sándor és Nagysolymosi Tibor.

 

Edzések helye: Bóbis Gyula Edzőcsarnok, Vásárhelyi Pál Ált Iskola, Magyar Ilona Ált. Iskola

 

Edzések ideje: H-P, 16:30-20:00

 

Taglétszám: 200 fő

 

Kapcsolódó képek: