Kecskeméti Atlétika és Rugby Club - KARC

Sportegyesület neve: Kecskeméti Atlétika és Rugby Club - KARC


Sportegyesület székhelye: 6000 Kecskemét, Madách utca 8.


Sportegyesület telefonszámai: 20/412-1441, 20/974-8616

 

Sportegyesület elnöke: Körmöczi Béla

 

Sportegyesületi elnök telefonszáma: 20/944-1111

 

Sportegyesület email címe: kecskemeti.arc@gmail.com

 

Sportegyesület weboldala: https://www.facebook.com/karcrugby/

 

Sportegyesület története: Több sikertelen kezdeményezés után 1979 tavaszán néhány lelkes hallgató és egy oktató (Körmöczi Béla) jóvoltából olyan rögbi csapat alakult Magyarországon, mely ellentétben a korábbiakkal, nem szűnt meg, nem oszlott fel, hanem fennmaradt, sőt, pusztán létezésével újabb és újabb csapatok, klubok létrehozását segítette elő. A Kecskeméti Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola csapata a 80-as évek elején elsősorban a hallgatók számára biztosított sportolási lehetőséget. A végzett hallgatók vitték magukkal a sportág szeretetét és szabályismeretét, így sokan közülük csapatot szerveztek lakóhelyükön, munkahelyükön. Így jöttek létre az első rögbi klubok Magyarországon: Érden, Esztergomban, Győrött, Pécsett, Szegeden, Szentesen, Gyöngyösön, stb. 1989-ben három lelkes játékos: Erdei Sándor, Hardy László és Körmöczi Béla hivatalosan is kezdeményezte a sportág hazai bejegyzését. Alig egy évvel később a Magyar Rögbi Szövetség tagja lett az Európa, 1991-ben pedig a világ rögbiseit egyesítő nemzetközi szervezetnek. Eközben a kecskeméti csapat kiterjesztette a tagtoborzást a középiskolákra, ezzel létrehozta junior csapatát. Első magyar csapatként 1991-ben sikerült a sport őshazájában az angliai, Rugby városába kijutnia, melynek emlékére a csapatról készített képet elhelyezték a város híres Rugby Múzeumában is. 1995-ben a játékosok döntő többsége már kecskeméti, ezért is vált indokolttá a csapat nevét megváltoztatva létrehozni a Kecskeméti Rugby Club-ot. Azonban egy évre rá 1996-ban a Kecskeméti Sport Club (KSC) Atlétika Szakosztálya beolvadt a KRC-be és ezzel létrejött a város legnagyobb létszámú sportegyesülete a Kecskeméti Atlétika és Rugby Club (KARC). Még ebben az évben elindult a sportág megismertetése és a játék alapjainak megtanítása az általános iskolákban. A kecskeméti rögbi jelentőségét mutatja, hogy a nemzeti válogatottban mindig voltak szép számmal kecskeméti játékosok, és a hetes válogatottban is rendre kezdő csapattagokként szerepeltek a Hírös-városiak.

 

Sportegyesület jövője, céljai: A KARC elnöksége és szakmai vezetése a növekvő taglétszám és a kezdeti sikerek hatására egyértelműen a SCHOOL RUGBY KECSKEMÉT program folytatását támogatja, annak további iskolákra történő kiterjesztését kezdeményezi. A programot hosszas előkészítés után 2015 őszén indítottuk el, melynek célja, hogy minél több általános iskolai diákkal ismertesse meg a tojáslabdás sportot és hogy ezáltal biztosítsuk a kellő számú sportolót klubunk csapatai számára. Több iskolában már a tavasz folyamán tartott a KARC edzői stábja bemutató foglalkozást, majd az Ifúsági Otthonnal karöltve nyári napközis táborban ismertettük meg a gyerekekkel a rögbi alapjait. Jelenleg heti rendszerességgel öt általános iskolában folynak a foglalkozások (Arany János Általános Iskola, Lánchíd Utcai Általános Iskola, Móra Ferenc Ált. Isk., Mátyás Király Ált. Isk. és Corvin Kertvárosi Ált. Isk.), ahol közel 230 tanuló pallérozódik Almási Bence, Nagy József és Németh Krisztián edzők kezei alatt, míg elmondható, hogy a toborzásokkal és bemutatókkal együtt összességében a program mintegy 1300 diákot ért el a 2015/16- os tanévben Kecskeméten. A program céljai közt nem csak az ismertség és a versenysportolói bázis növelése, hanem egyúttal a rendszeres testmozgás ezen keresztül pedig az egészséges életmód elősegítése is kiemelten megjelenik. Sportágunk nemzetközileg a legnépszerűbb labdajátékok között van nyilvántartva. E különleges, küzdő-csapatsport lojalitásra, bajtársiasságra, kitartásra és tiszteletre nevel. Céljaink közt szerepel, hogy nyaranta két nyitott napközis tábort és egy edzőtábort tartsunk, új érdeklődőknek, klubunk utánpótlás játékosainak és az SRK programunkban résztvevők számára. A meglévő öt iskolai partnerséget tovább kívánjuk növelni, hogy immáron még több intézményben, még több diákhoz juttassuk el a rögbit a testnevelés órák keretében. Folytatni kívánjuk továbbá, hogy a tanulóknak az edzések és versenyek mellett egyéb, egészséges életmódra nevelő, valamint kulturális programokat is kínáljunk. Jelenleg a Kecskeméti Egyetem Sportkörével megkötendő együttműködésen dolgozunk, mely révén sportunk újra megvethetné lábát a kecskeméti felsőoktatásban. Szeretnénk, ha már a jövő tanévben újra indulna kecskeméti csapat a Magyar Egyetemek és Főiskolák Országos Bajnokságában. Hosszabbtávú céljaink közt szerepel a kecskeméti női csapat újraélesztése és a magyar bajnokságban való versenyeztetése. Ezen megnövekedett feladatok, a szakmai stáb bővítését és folyamatos képzését igényli, így klubunk szeretné a jelenlegi négy fős edzői gárdát további két fővel bővíteni és rendszeres szakmai továbbképzéseken, tudásukat gyarapítani, ismereteiket szélesíteni.

 

Sportegyesület legkiemelkedőbb eredményei: Története során négyszer választottak kecskeméti játékost az év legjobbjának: Makai Gábor (1996), Túri Pál (1998, 2006) és Nagyhegyesi Szabolcs (2013) személyében. Klubunk az ország legpatinásabb egyesülete, hisz nem csak a jelenleg is működő klubok között a legidősebb, de a hivatalos magyar bajnoki rendszer 1990 óta íródó történetében az egyetlen csapat, amely minden kiírásban, megszakítás nélkül a legmagasabb osztályban szerepelt. Klubunk rögbi szakosztálya 1-szeres Magyar Bajnok (1998), 1-szeres Magyar Kupagyőztes (2015), 8-szoros ezüstérmes és 9-szeres bronzérmes. Továbbá az Olimpiai 7-es rögbi szakágban 1x Magyar Bajnok (2016). Számos felnőtt érem mellett, utánpótlás csapataink is évről évre a legjobbak közt végeznek. Legnagyobb sikereink a junior kupagyőzelem (2003) valamint bajnoki cím (2004) és a kadét csapat bajnoki címei (1996, 1998). Felnőtt csapatunk a 2015/16-os szezonban, XV rögbiben 2. helyen végzett, míg a hetes, olimpiai rögbi bajnokságban aranyérmet szerzett.

 

Szakosztály neve, sportága: Rögbi

 

Szakosztályvezető neve, telefonszáma: Túri Pál 20/827-5997

 

Szakosztály levelezési címe: 6000 Kecskemét, Madách u. 8.

 

E-mail címe: rugby@kecskemet.com

 

Edzések helye, ideje:

Felnőtt: kedd, szerda, péntek 18.00-20.00 Széktói Stadion

Utánpótlás: hétfő, kedd, csütörtök 16.00-18.00 Széktói Stadion

 

Taglétszám: Klubunk rögbi szakosztályának színeiben jelenleg közel 100 igazolt sportoló versenyzik, 4 korosztályban (kadét U16, junior U19, felnőtt és +35 öregfiúk), 5 csapatban.

 

Szakosztály neve, sportága: Atlétika

 

Szakosztályvezető neve, telefonszáma: Szeverényi Kálmán 30/953-6770

 

Szakosztály levelezési címe: 6000 Kecskemét, Lánchíd utca 18.

 

E-mail címe: adamikzoli@freemail.hu

 

Edző(k) neve, telefonszáma: Adamik Zoltán 30/239-8574, Havas Csaba, Németh Gyula, Szívós István, Dömötör Balázs

 

Edzések helye, ideje: Lánchíd sportpálya H-P 15.30-17.30

 

Szakosztály legkiemelkedőbb eredményei: Junior és Ifjúsági világversenyeken rendszeresen szerepelnek atlétáink. Felnőtt válogatottságig 1998 óta 12 versenyzőnk jutott el!

 

Taglétszám: 100 fő

Kapcsolódó galéria