Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége

Sportszövetség neve: Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége

 

Sportszövetség székhelye: 6000 Kecskemét, Szüret. utca 7.

 

Sportszövetség elnöke: Ujhidy Tibor

 

Sportszövetségi elnök e-mail címe: ujhidy.tibor@gmail.com

 

Sportszövetségi elnök telefonszáma: 30/779-7592

 

Sportszövetség e-mail címe: info@kecsosz.hu

 

Sportszövetség weboldala: www.kecsosz.hu

 

Facebook: www.facebook.com/pages/Kecskeméti-Sportegyesületek-Szövetsége/430043260438764

 

Sportszövetség története:

A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége 1992-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy a kecskeméti lakosok figyelmét felhívja a rendszeres testmozgás és egészséges életmód fontosságára, emellett szakmai konferenciákat valamint helyi és országos rendezvényeket szerveznek. 20 év alatt rengeteget tett Kecskemét sportjáért, a sport egyetemes értékeinek elismertetéséért, bemutatásáért, a sport érdekképviseletéért. A Szövetség megalakulásától kezdve azon fáradozik, hogy munkája társadalmi elismertséget kapjon mind a klubok, mind az önkormányzat részéről. Próbálkozásai pozitív hatással voltak a város sportjára, annak megítélésére. 1992. május 11-én 14 sportegyesület közös akaratával alakult meg a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége. A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége (továbbiakban Szövetség) a Kecskemét Megyei Jogú Város területén működő sportegyesületek és sportvállalkozások (továbbiakban: sportszervezet) által létrehozott önkormányzati módon működő érdekképviseleti szerv. Alapítók: Kecskeméti Vízmű Búvár Klub, MTTSZ Kiskunsági Erdész Lövész SE, BKKM- i Tűzoltó SC, Hetényegyházi SE, Pedagógus Sportkör Kecskemét, Boróka Szabadidős SE, DUTÉP SC Kecskemét, Kecskeméti Sport Club, Kecskeméti Vízmű SC, Kecskeméti Tenisz Club, Kecskeméti Spartacus SK, Vitalitás SE Kecskemét, Aranyhomok Rádió Klub Kecskemét, Record System SC.A Szövetség jogi személy. 

 

Sportszövetség céljai:

 A Szövetség feladata a célok megvalósítása érdekében: A sportszervezetek finanszírozásával és gazdálkodásával, valamint a sport irányításával, szervezésével összefüggő általános jellegű kérdések feltárása és elemzése. A feltárt problémák megoldására az illetékes szervek felé javaslatok kidolgozása és megoldásuk kezdeményezése. A sportmozgalom és a sportszervezetek tevékenységét érintő határozatok véleményezése és egységes álláspont kidolgozása, eljárni annak érdekében, hogy a döntést hozók a véleményt figyelembe vegyék. Alkalmi munkabizottságok létrehozása jelentősebb kérdések megoldására. Tanfolyamok, előadások, szakmai összejövetelek szervezése. A Szövetség működésének biztosítása és tagjainak támogatása érdekében gazdasági, vállalkozási tevékenységet folytathat. Magán- és jogi személyekkel gazdasági társaságot létesíthet, ilyenbe tagként beléphet. A sportszervezetek közötti vitás kérdések eldöntésére választott egyeztető bizottság létrehozása az érintett tagok által javasolt összetételben. Az egyesületi vezetők érdekvédelmének segítése. A Szövetség pártokat nem támogat, azok érdekében nem kampányol.

 

Sportszövetség legkiemelkedőbb eseményei, rendezvényei: 

- Sportkarácsonyt - ami egy jótékonysági sport és kulturális rendezvény a város legszegényebb gyermekeinek - 10 alkalommal rendezték meg. A Városi Sportnap szervezése is a szövetséghez köthető, amely bemutatni hivatott a sporttársadalom összefogását, erejét, együvé tartozását, illetve minden évben egy-egy sportágra épülve reklám lehetőséget biztosít az adott sportág számára. Az egyesületek munkájának segítése, erkölcsi elismerés is egyben. 

- Év Sportolói Díj alapítása, amely a sportolók, edzők nyilvános erkölcsi elismerése mellett anyagi elismeréssel is jár. Az elmúlt 20 év alatt 200 kecskeméti díjazott volt, köztük egy olimpiai bajnok, számos világ- és európai bajnok és érmes, valamint számtlan országos bajnok.

- A Sportbálon, amely több, mint 20 éves múltra tekint vissza, különféle sportágak sportolói, sportvezetői, edzői, sportolói együtt szórakozhatnak, találkozhatnak a szponzorokkal megköszönve azok eddigi segítségét, a város vezetőivel, önkormányzati tisztségviselőivel, illetve a sportirányításban résztvevő képviselőkkel. 

- Sportfórumok a város vezetőivel, illetve országos sportvezetőkkel, sportminiszterekkel. Konzultációk az egyesületi vezetőknek, gazdasági vezetőknek, a klubok törvényes működését szolgálják, megismerik a sportvezetők a helyi önkormányzati sportpolitikát, az országos pályázati lehetőségeket. Szakmai továbbképzések, előadások, amelyek jogi ismeretekre, adózási jogszabályokra, reklámra hívták fel a figyelmet.

- 2010-től, évente egyszer megszervezi a szövetség a Kecskeméti Nagy Sportágválasztó napot, mely 2014-ben kiegészült az I. Nagy Hangszerválasztó eseménnyel. A két nap során 35-40 féle sportág, és ahhoz tartozó egyesület - többek között fogyatékkal élők is - megjelentek egy időben. A szárazföldi sportágak mellett a vízi sportok között válogathatnak az érdeklődők és ki is próbálhatják azokat. Az iskolák szervezett formában vesznek részt az első napon, a gyerekek kipróbálhatnak sok sporteszközt, részt vesznek egy nagy közös testnevelésórán. Az elmúlt két évben az iskolák közötti verseny a mozgósításról szól, amelyen a győztesek sporteszközöket nyerhettek. A második nap a családoké, ahol a szülők együtt játszhatnak, szórakozhatnak a gyerekekkel, és választhatnak sportágat, a megjelent edzőket pedig szakmai előadások várják. Teret, lehetőséget nyújtunk a kecskeméti kluboknak, hogy sportolóin keresztül, személyes találkozás keretében népszerűsítsék saját sportáguknak. Külön helyszínen egészségügyi vizsgálatok folynak, illetve az egészségmegőrzéssel, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadások vannak, véradással egybekötve.

- 2014. év egyik legnagyobb eseménye a szövetség életében a Kecskeméti Sportalmanach e-book elkészítése. A könyv felölelve az egész város sportját, többek között be kívánja mutatni az önkormányzat sportirányítását, a hatályban lévő, sporttal kapcsolatos rendeleteket, határozatokat, az év kiemelkedő sporteseményeit, a sportegyesületeket, azok edzés lehetőségeit, sportszövetségeket, a városban lévő sportlétesítményeket, mindezek elérhetőségeit, a sportolással kapcsolatos vállalkozásokat, sportmédiákat, sportorvoslást stb. (Az Almanach két alkalommal lett megjelentetve könyv formájában, ebben a két kiadványban megtalálható minden, ami a sporttal kapcsolatos).

- Eljött az ideje egy saját honlap elkészítésének, amely a sport területén segítséget szeretne nyújtani a sportszervezetek, sporttal foglalkozó cégek számára. A mai világban, mint tudjuk az információ óriási hatalom. Alapvető célja a honlapnak, hogy sporttal kapcsolatos információkat adjon a civil szervezetek számára, hogy működésük során el tudjanak igazodni a jogi környezetben. Segítve a pénzügyi feltételek javítását, bemutatjuk a legfrissebb sportos pályázatokat is. Megismerhetik az olvasók Kecskemét és Bács-Kiskun megye Sportjáért díjazottjait, Kecskemét Év Sportolóit, a legjobbakat, akik méltán lehetnek példaképek minden sportember számára.

 

 

 

 

Kapcsolódó galéria

Kapcsolódó képek: